Blog

Najbolja kamera na mobitelu: Kako prepoznati kvalitetu kamere pametnog telefona?

najbolje kamere na mobitelima savjeti kupnja mobitela kamera

Želiš kupiti novi pametni telefon s vrhunskom kamerom za snimanje i fotografiranje? Zanima te koja je najbolja kamera na mobitelu i koji telefon je pametno kupiti? Kako prepoznati kvalitetu kamere pametnog telefona i uz koje ćeš karakteristike dobiti najbolje fotografije i video zapise?

Posljednjih su godina kamere postale jedan od najvažnijih dijelova pametnih telefona. Od telefona koji su imali samo jednu oskudnu kameru, stigli smo u razdoblje kada je teško zamisliti pametni telefon bez minimalno 3-4 kamere. Standard kamera iz godine u godinu raste pa pametni telefoni danas mogu raditi sve bolje fotografije i vrlo kvalitetne video zapise.

Ipak, mnogi korisnici još uvijek nisu sigurni koje su karakteristike kamere važne i kako odabrati telefon s najboljom kamerom. Ako i tebe muči odluka koji pametni telefon ima najbolju kameru, svakako nastavi s čitanjem ovog teksta. U nastavku ti donosimo objašnjenje koje su karakteristike kamere telefona važne i koja je zapravo najbolja kamera na mobitelu.

Veliki broj piksela nije nužno najvažniji

Brendovi pametnih telefona danas se uglavnom “razbacuju” velikim brojem MP (mega piksela) jer je to brojka koja je korisniku nekako najpoznatija (iz prošlosti) i najlakše se shvaća. Konkretno, broj MP je količina malenih piksela koji tvore fotografiju ili video zapis. Što je broj MP veći i sama fotografija/video može biti veći (veća rezolucija) – no ne nužno i kvalitetniji.

Velik broj MP uglavnom je pogodan kada korisnik treba veliku fotografiju (npr. reklamni pano) ili veliki video (prikaz na velikim zaslonima). U nekoj granici (npr. većoj od 20 MP) broj tih piksela za običnog korisnika postaje manje važan. Ipak, valja naglasiti kako se danas koriste napredne metode obrade piksela koje omogućuju bolju kvalitetu fotografija i video zapisa. Također, veliki broj kamera na pametnom telefonu zapravo ne hvata “oglašavanu” količinu MP, već se ona dobiva naknadom obradom snimljenog sadržaja u pametnom telefonu. Dakle, broj MP nije presudan za kvalitetu fotografije/video zapisa – ali je svakako bolje uzeti pametni telefon s većim brojem MP.

Veći senzor za bolju fotografiju

Broj koji se uz MP često spominje je veličina senzora (koja korisnike često zbunjuje). Pravilo je sljedeće – veći senzor (manji broj) donosi kvalitetniju fotografiju. Veličina senzora ukazuje zapravo na stvarnu fizičku veličinu senzora na koju pada svjetlost. Što je senzor veći može primiti više svjetlosti, što posljedično znači i bolju kvalitetu fotografije.

Trenutno neke od najvećih senzora možemo naći u modernim Samsung pametnim telefonima, a njihova veličina iznosi do maksimalno 1/1.33. Što je druga brojka manja to je senzor zapravo veći jer se radi o omjeru veličine. Valja spomenuti kako su senzori pametnih telefona još uvijek znatno manji od senzora klasičnih foto aparata, no napredna tehnologija omogućava stvaranje sve boljih fotografija i s manjim senzorima. Dakle, birajte što veći senzor (što manja brojka) jer će fotografija biti bolja.

Veličina piksela za oštrije fotografije

Veličina piksela također je jedan od važnijih faktora za kvalitetu fotografije i video zapisa. Naime, što je pojedinačni piksel veći to može primiti više sadržaja – koji zatim osigurava stvaranje bolje i kvalitetnije fotografije. Veličina samog piksela je zapravo iznimno mala i broji se u mikrometrima (1.000 dio milimetra). Oznaka za veličinu piksela (mikrometar) je µm (ili µ).

S obzirom na to da je veličina senzora fiksna, moguće su razne veličine piksela na “ograničenom” području senzora. Na tržištu trenutno imamo nekoliko različitih veličina piksela, koje ovise o proizvođaču i tehnologiji snimanja fotografija i video zapisa. Kamere pametnih telefona s manjom veličinom piksela ne moraju nužno biti slabije, no uglavnom je pravilo da veći piksel prima više informacija i samim time omogućuje stvaranje boljih fotografija.

Dodatne funkcionalnosti kamera

Najbolje kamere na mobitelu uglavnom su nadograđene raznim inovativnim sustavima koji pomažu u boljem snimanju i obradi foto i video materijala. Veliku ulogu u suvremenom radu kamera ima umjetna inteligencija (AI) koja ne samo da priprema najbolje postavke za snimanje u zadanim uvjetima, već omogućuje bolju i svestraniju obradu foto i video materijala.

Tražiš li kvalitetan pametni telefon s vrhunskom kamerom, svakako provjeri Stirline ponudu mobitela. Za tebe smo pripremili vrhunske uređaje s najboljim kamerama, a koji će ti omogućiti jednostavno i kvalitetno snimanje fotografija i video zapisa u svim prilikama. Želimo ti puno sreće u odabiru novog pametnog telefona. Ponudu mobitela s vrhunskom kamerom pogledaj ovdje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)