Blog

Prvo punjenje Power Bank-a: kako učinito to ispravno?

Prvo punjenje power bank-a često se podcjenjuje, iako je ključno za dugotrajnu učinkovitost uređaja. Pitate se zašto je to toliko važno?

Pročitajte i saznajte više kako pravilan početak rada utječe na funkcioniranje i trajnost power bank-a u budućnosti.

Posljednjih godina power bank postaje neizostavan saveznik na putovanjima, na poslu ili u svakodnevnim aktivnostima. Zahvaljujući njima ne morate brinuti o ispražnjenoj bateriji vašeg pametnog telefona, tableta ili drugih uređaja. Međutim, kako biste uživali u njihovom punom potencijalu, ključno je razumjeti postupak punjenja power bank-a.

Većina modernih power bank-ova koristi litij-ionske baterije ili litij-polimer baterije. Poznavanje specifične vrste baterije može vam pomoći da shvatite kako je pravilno puniti i skladištiti.

Baseus power banks

Najvažnija pravila za punjenje power bank-a, odnosno kako pravilno puniti power bank

Kako biste osigurali dug i pouzdan rad power bank-a (kao i optimalno korištenje kapaciteta power bank-a!), dobro je zapamtiti i pridržavati se sljedećih pravila:

Odabir snage punjača: Uvijek koristite punjač odgovarajuće snage. Ako je preslab, možda neće puniti power bank u optimalno vrijeme, a ako je prejak, može skratiti trajanje baterije. Ne zaboravite provjeriti parametre punjenja power bank-a.

Izbjegavanje pregrijavanja: Power bank mora imati ventilirano mjesto tijekom punjenja. Pregrijavanje može skratiti trajanje baterije i utjecati na kapacitet baterije.

Gledanje indikatora punjenja: Pomažu vam u praćenju procesa punjenja i pokazuju kada je power bank potpuno napunjen.

Pravilno pohranjivanje svojeg power bank-a : Ako ne planirate koristiti svoj power bank dulje vrijeme, najbolje je da ga napunite na oko 50-60% prije nego što ga odložite na hladno i suho mjesto.

Baseus Magnetic PPCX010201 powerbank with a capacity of 10000mAh and a power of 20W Overseas Edition

Kako prvi put napuniti power bank?

Prvo punjenje power bank-a ključno je za njegovu dugotrajnu upotrebu. Prvi puni ciklus punjenja je posebno važan. Što je? Napunite power bank do 100% i koristite ga dok se potpuno ne isprazni.

Iako prosječno vrijeme punjenja power bank-a ovisi o njegovom kapacitetu, važno je dopustiti da se uređaj potpuno napuni prilikom prvog punjenja.

Uvijek slijedite upute za punjenje power bank-a. Korištenje punjača koji je prejak ili preslab može utjecati na vijek trajanja power bank-a.

Prva 3 punjenja power bank-a
Ono o čemu se rijetko govori jest činjenica da su prva tri ciklusa punjenja power bank-a ključna za trajanje baterije i kalibraciju samog uređaja. Svako od ovih punjenja trebalo bi trajati dok se power bank potpuno ne napuni. Redovito provjeravanje razine napunjenosti baterije vaše banke pomoći će vam u praćenju procesa.

Joyroom Cutie Series JR-L008 powerbank with USB-C and Lightning cables, 10000mAh capacity and 22.5W power

Kako prepoznati da je power bank napunjen?

Način na koji doznajemo status napunjenosti power bank-a može varirati ovisno o modelu i proizvođaču uređaja. Međutim, postoje neki univerzalni pokazatelji koje vrijedi znati:

LED indikatori : Ovo je najpopularnija metoda koja se koristi u mnogim modelima power bank. Često se sastoje od nekoliko LED dioda koje svijetle dok se uređaj puni. Kada su sve diode aktivne i ne trepću, to znači da je power bank potpuno napunjen.

LED zasloni : neki napredniji modeli power bank dolaze s LED zaslonima koji pokazuju točan postotak napunjenosti baterije. Zahvaljujući tome, možemo precizno vidjeti koliko je energije ostalo u power banku i koliko je vremena preostalo do potpunog punjenja.

Nema indikatora : Ako power bank nema indikator, vrijedi se osloniti na preporuke proizvođača. Upute često navode preporučeno vrijeme punjenja za power bank.

Zvučni signali ili vibracije : Neki moderni modeli baterija također mogu signalizirati završetak punjenja kratkim zvučnim signalima ili vibracijama.

Dobro je redovito provjeravati status svog uređaja tijekom punjenja kako biste osigurali dug vijek trajanja svog proizvoda.

Koji su rizici nepropisnog punjenja power bank-a?

Preskakanje pravila o pravilnom punjenju power bank-a može dovesti do raznih problema, poput skraćenog vremena rada uređaja, oštećenja unutarnjih komponenti ili čak opasnosti od požara. Kontrola glatkog punjenja ključna je za osiguranje sigurnosti.

Choetech B653 power bank with Power Delivery with a power of up to 45W and a capacity of 20,000 mAh

Kako se brinuti za power bank?

Pravilno punite power bank: prema uputama i pomoću preporučenog punjača.

Pravilno čuvajte power bank: uvijek na suhom i hladnom mjestu.

Izbjegavajte prekomjerno pražnjenje: Ako power bank nije potpuno napunjen, napunite ga prije sljedeće uporabe.

Prvo punjenje power bank-a – često postavljana pitanja

Koje je prosječno vrijeme punjenja za power bank?
Prosječno vrijeme punjenja power bank-a ovisi o kapacitetu power bank-a i punjaču koji se koristi. Obično je potrebno 3 do 8 sati.

Na što treba obratiti pozornost kada punite power bank?
Obratite pozornost na korišteni punjač, parametre punjenja i kontrolirajte glatko punjenje.

Je li sigurno puniti i koristiti power bank u isto vrijeme?
Mnogi proizvođači tvrde da njihovi uređaji podržavaju ovu funkciju, ali uvijek vrijedi pogledati upute za uporabu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)