Blog

7 savjeta za kupnju električnog romobila: Na koje karakteristike e-romobila obratiti pažnju?!

električni romobil voznja e romobila savjeti romobili

Planiraš kupnju e-romobila? Zanima te koje su karakteristike električnih romobila važne i na što obratiti pažnju prilikom kupnje? Kako pronaći idealan e-romobil koji će tebe i tvoju ekipu oduševiti voznim sposobnostima?

Električni romobili sve se češće mogu vidjeti na ulicama hrvatskih gradova. Sve je više zaljubljenika u e-romobile koji su prepoznali ove malene i praktične jurilice kao idealno prijevozno sredstvo u raznim prigodama. Bilo da želiš brzo stići do posla bez čekanja u zagušenom automobilskom prometu ili želiš skoknuti na kavu u obližnji kafić – električni romobil je odlično sredstvo za prijevoz.

U nastavku teksta donosimo ti nekoliko super savjeta za kupnju električnog romobila. Nabrojat ćemo najvažnije karakteristike e-romobila i pojasniti koji romobili odgovaraju tvojim potrebama. Evo na što obratiti pozornost kod kupnje e-romobila:

Trajanje baterije (domet)

Kvalitetna baterija jedan je od primarnih dijelova električnog romobila. Naime, iznimno je važno da baterija bude dovoljnog kapaciteta kako bi se osigurao što bolji domet električnog romobila.

Kapaciteti baterija uglavnom se kreću od 5.000 mAh u romobilima s malim dometom pa preko 12.000 mAh u romobilima sa odličnim dometom i snagom. Ovisno o kapacitetu baterije, električni romobili mogu imati domet od 15 km pa sve preko 40 km na jednom punjenju.

Maksimalna brzina električnog romobila

Iako su moderni električni romobili dizajnirani poprilično minimalistički, činjenica je da su performanse ovih vozila itekako očaravajuće. Kvalitetne jurilice mogu bez problema potegnuti preko 30 km/h, čime ćeš zapravo jako brzo stići na odredište i ostaviti svoju ekipu daleko iza sebe.

Osnovni modeli električnih romobila (npr. MS Energy Neutron n1) mogu ostvariti maksimalne brzine od oko 20 km/h. S druge strane, imamo vrlo kvalitetne romobile (npr. Xiaomi Mi električni romobil PRO 2) koji mogu potegnuti i preko 35 km/h. Dakako, prilikom vožnje romobila svakako pripazi na ostale sudionike u prometu da ne bi zbog brzine došlo do nekih sudara i ozljeda.

Praktičnost e-romobila

Ideja električnih romobila jest da budu praktični za korištenje. Konkretno, romobil bi se vrlo jednostavno trebao moći koristiti, a nakon korištenja trebao bi se lako sklopiti i pospremiti. Moderni romobili omogućuju sklapanje konstrukcije u svega nekoliko sekundi pa svakako pripazi na taj kriterij prilikom kupnje.

Kada je u sklopljenom stanju, romobil bi trebao zauzimati što manje mjesta. Zahvaljujući tome, lako ćeš ga pospremiti ispod stola u uredu, u ormarić u teretani, itd. Rasklapanje prije korištenja također treba biti jednostavno, a ovisno o romobilu – mehanizmi sklapanja i rasklapanja se razlikuju.

Kvalitetan dizajn

Želiš li impresionirati svoju ekipu kvalitetnim električnim romobilom, onda prilikom kupnje pripazi na sam izgled romobila. Iako se u suštini puno ne razlikuju, neki detalji mogu doprinijeti ostavljaju savršenog prvog dojma. No, uz sam dizajn koji treba biti oku ugodan – važno je pripaziti i na materijale od kojih je izrađen romobil.

Kvalitetni materijali poput laganog aluminija, osiguravaju otpornost na oštećenja, ali ujedno smanjuju težinu samog romobila. Električni romobil uglavnom teži preko 10 kilograma, a što je kilaža manja lakše ćeš ga prenositi u trenucima kada ga ne koristiš.

Veličina kotača romobila

Maleni kotači mogu biti problematični u prometu, posebice na onim prometnicama i kolnicima gdje postoje određena oštećenja. Ako je kotač malih dimenzija postoji veća vjerojatnost da ćeš upadati u neke zamke, što dovodi do mogućnosti ozljeđivanja. Stoga, mudro je odabrati nešto veći kotač kako bi lakše savladavao/la sve prepreke.

Veličina kotača e-romobila uglavnom se kreće oko 10 inča. Popularni Xiaomi električni romobili imaju veličine kotača uglavnom 8.5 inča, a postoje i romobili čija veličina kotača premašuje 10 inča. U svakom slučaju, s većim kotačem postaješ sigurniji/a u prometu, ali istovremeno povećavaš dimenzije sklopljenog romobila.

Inovativni pogonski sustavi

Moderni električni romobili opremljeni su raznim inovativnim sustavima. Prije svega se to odnosi na napredne pogonske sustave koji omogućavaju efikasniju upotrebu energije i samim time osiguravaju veći domet romobila na jednom punjenju.

Inovativni sustavi imaju sposobnost pretvorbe energije kočenja ili ubrzavanja u dodatnu energiju koju je zatim moguće iskoristiti za postizanje većeg dometa. Dakako, to je samo jedna od mogućnosti, no kvalitetni električni romobili nadopunjeni su i raznim drugim inovativnim sustavima.

Jednostavnost upravljanja

Posljednja stvar na koju trebaš obratiti pažnju prilikom kupnje svakako je jednostavnost upravljanja. Iako većina romobila ima relativno jednostavan sustav upravljanja, neki proizvođači tu su napravili korak više. Inovativni Xiaomi romobili mogu se povezati s pametnim telefonom čime se dobiva dodatan spektar mogućnosti upravljanja romobilom.

U našoj raznovrsnoj Stirline ponudi pronaći ćeš vrlo kvalitetne i elegantne električne romobile koji ostvaruju velike brzine i popriličan doseg. Svakako provjeri našu ponudu električnih romobila i uživaj u brzoj, zabavnoj i ugodnoj vožnji romobila po raznim prometnicama i kolnicima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)